woensdag, 16 maart 2011

nieuwe oude stenen

NIJMEGEN – Archeologen van de gemeente Nijmegen hebben dinsdagmiddag opnieuw middeleeuwse vondsten opgegraven nabij Plein 1944. Het gaat om laat 14de eeuwse resten. Volgens een van de medewerkers van afdeling Archeologie van de gemeente Nijmegen is het een 'verwarrende vondst'.

"Want je kunt duidelijk zien dat het een beerput is. Dat ronde gedeelte. Er zit muurwerk en vloeren. Maar in het muurwerk zijn weer brokken mergel verwerkt", zegt Roel Hoek van de archeologische dienst. Mergel werd gebruikt om de stadsmuren te verstevigen. "Ze vingen de kanonskogels beter op. Maar het werd niet gebruikt voor huizenbouw."

De resten liggen in het verlengde van de toren en het muurwerk dat eerder op Plein 1944 is gevonden. Die vondst leidde tot de conclusie dat Nijmegen ooit over een dubbele stadsmuur moet hebben beschikt. Een feit dat nog niet eerder door historici en archeologen was onderkend.

De opgraving van dinsdagmiddag is overigens weer een haastklus. "Woensdag moet alles opgemeten en onderzocht zijn, want dan worden de resten uit de grond gehaald."

De archeologen hebben wat vaatwerk, beenderen van dieren gevonden en twee gouden ringen. "Die dateren uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Het zijn twee trouwringen van een man en een vrouw, ze zijn doormidden gezaagd en de inscriptie is er uitgeslepen, dus waarschijnlijk is het goud geweest van een handelaar", zeggen de mensen van de archeologische dienst.

Opgraving in Nijmegen.

óf de foto klopt niet óf het bericht niet... want doormidden gezaagd ziet olive toch écht niet.

13:33 Gepost door olive | Commentaren (1)

Commentaren

Ook een middel natuurlijk, om de vijand buiten te houden. Beerputten rond je stad aanleggen. ;-)

En neen, dat doormidden is me ook niet echt duidelijk.

Gepost door: ms | woensdag, 16 maart 2011

De commentaren zijn gesloten.