vrijdag, 04 januari 2008

oud en nieuw

Studio Dumbar ontwerpt beeldmerk en huisstijl voor de Rijksoverheid 
Rotterdam, 21 december 2007 - Alle onderdelen van de Rijksoverheid, waaronder de 13 ministeries, schakelen de komende jaren over op één beeldmerk en huisstijl. Deze rijksbrede stijl wordt ontwikkeld door Studio Dumbar (Rotterdam). Dit besluit is vandaag bekrachtigd door de Ministerraad. De basis van de nieuwe stijl is vandaag gepresenteerd door Minister-President Balkenende tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Het definitieve ontwerp van de stijl zal halverwege 2008 gereed zijn. Het is uniek in de geschiedenis dat de Nederlandse overheid overgaat tot één rijksbrede identiteit, die zal gelden alle organisaties die rechtstreeks onder de ministeriële verantwoordelijkheid vallen. Hiertoe behoren onder andere de 13 ministeries, inspecties en interdepartementale afzenders (zoals Postbus 51, regering.nl, arbeidsmarktcommunicatie). Doelstelling is het geheel in de komende drie jaar in te voeren. 

logos

De overheid is op verschillende manieren bezig de dienstverlening meer te organiseren volgens de ‘één-loket-gedachte’. Doel is de communicatie en interactie tussen overheid en burger te verbeteren. Invoering van een rijksbrede stijl past in dat verband. Het draagt bij aan helderheid en toegankelijkheid, waar de Rijksoverheid zich nu nog sterk versnipperd presenteert. Op termijn zullen enkele tientallen organisaties of organisatieonderdelen die eigen beeldmerken en stijlen hebben, overgaan in de door Studio Dumbar ontwikkelde vormgeving.

rijkslogo-nwwit op een grijze achtergrond.... hoe vindingrijk en onleesbaar! de gegevens die bij het te downloaden logo vermelden:

Bij publicatie moet het beeld ongewijzigd blijven: een wit Rijkswapen op een grijze achtergrond. Het is niet toegestaan kleur of vorm toe te voegen. Het is wel toegestaan om het grijze vlak aan te snijden.

uit de volkskrant van vandaag:  

Het enige verschil is de 60.000 euro gage

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn
gepubliceerd op 04 januari 2008 07:57, bijgewerkt op 4 januari 2008 08:17

DEN HAAG - Balkenende wilde een nieuw logo voor de rijksoverheid. Hij kreeg een oude bekende.

verschillen
 
Het lijkt op de bekende ‘zoek-de-verschillen’ kinderplaatjes, met dien verstande dat er dit keer geen verschillen zijn. Het nieuwe logo voor de gehele rijksoverheid is hetzelfde als het bestaande logo van Algemene Zaken (AZ), het ministerie van premier Balkenende. Er zijn nog meer overeenkomsten: beide logo’s zijn ontworpen door Studio Dumbar, dat hiervoor ook twee keer betaald werd.

Trotse Balkenende
Op 21 december vorig jaar presenteerde een trotse Balkenende de nieuwe huisstijl voor alle ministeries en overheidsinstanties zoals de Belastingdienst. Een sobere uitvoering van het rijkswapen met de bekende leeuwen moet een eind maken aan het huidige woud van stijlen en logo’s. Vijf ontwerpbureaus waren in de race voor deze prestigieuze opdracht, Dumbar was de winnaar.

Tom Dorresteijn van het bureau erkent dat het nieuwe logo gelijk is aan wat zijn bureau eerder voor AZ ontwierp. Hij haalt de Griekse mythologische figuur Odysseus erbij om dat te verklaren. Alles werd onderzocht, nieuwe afbeeldingen, kleuren, invalshoeken, om ten slotte – net als Odysseus – thuis te komen bij het eigen vertrouwde AZ-ontwerp. ‘We kwamen erachter dat we daar niet meer aan moesten sleutelen.’

Dat Dumbar voor deze zoektocht met 60.000 euro is beloond, vindt Dorresteijn logisch. ‘Achteraf kun je zeggen dat de zoektocht overbodig was, maar dat weet je niet vooraf.’ De woordvoerder van de premier deelt die mening: ‘Het gaat om een Europese aanbesteding. Je weet niet waar zo’n project uitkomt.’

persbericht van het ministerie van algemene zaken:

Een moderne maar sobere stilering van het rijkswapen. Dat wordt het nieuwe beeldmerk van de rijksoverheid. Medio 2008 moet het beeldmerk op de eerste uitingen van de rijksoverheid te zien zijn.

Minister-president Balkenende en minister Ter Horst (BZK) hebben op 21 december 2007 het nieuwe logo in de ministerraad gepresenteerd.

Het logo is gekozen na een Europese aanbestedingsprocedure. Het ontwerp is van bureau Dumbar uit Rotterdam.

Het logo wordt de komende maanden verder uitgewerkt in een nieuwe huisstijl voor de rijksoverheid. Deze wordt gefaseerd ingevoerd bij alle organisaties van de rijksoverheid die onder directe ministeriële verantwoordelijkheid vallen. In 2011 moet de invoering grotendeels zijn voltooid.

Gestileerd rijkswapen

Het kabinet heeft gekozen voor een logo dat sober is in zijn uitwerking. Daarmee worden de neutraliteit en de continuïteit van de rijksoverheid verbeeld. Het rijkswapen maakt direct duidelijk dat de rijksoverheid de afzender is.

Een gezamenlijke huisstijl draagt bij aan het streven van het kabinet om de overheid beter en efficiënter te maken.

olive zegt verder niets meer... geen opmerkingen over geldverspilling, ambtenaren, bezuinigingen bij de rijksoverheid en zo

13:40 Gepost door olive | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.