dinsdag, 24 juli 2007

kermis

kermis

©foto: Han

Winkeliers moeten kermis slikken.

De winkeliers rond het Kuiperplein in Ede - Centrum moeten de tiendaagse kermis voor hun deur uitzitten. De ondernemers claimen inkomstenderving, maar kunnen dat volgens de gemeente Ede niet aantonen.

De zomerkermis in Ede-Centrum beslaat voor het eerst sinds jaren weer het gehele Kuiperplein. Het festijn is afgelopen vrijdag begonnen en trok vooral zaterdag een vol plein.

De gemeente Ede hanteert strenge voorwaarden voor het festijn. Zo sluit de kermis op werkdagen om elf uur 's avonds, is er zondag geen kermis en blijft het muziekniveau beperkt tot 80 decibel.

Sinds jaar en dag komen de winkeliers rond het plein tegen het evenement in het geweer. Ze waren een aantal jaren stil toen de kermis tijdelijk was verdwenen vanwege de bouwwerkzaamheden in het centrum. Nu die achter de rug zijn, komt het protest ook terug.

In totaal twintig ondernemers rondom het plein tekenden in het voorjaar bezwaar aan tegen de evenementenvergunning die de gemeente Ede wilde afgeven. Actieleider is boekhandelaar Frits Hardeman.

De gemeentelijke commissie Beroep en Bezwaar oordeelde echter dat de bezwaren niet ernstig genoeg waren om de vergunning te weigeren. Het gemeentebestuur heeft vorig jaar vast laten leggen dat er op twee momenten per jaar kermis is toegestaan op het Kuiperplein. Tegen dat voornemen heeft volgens de gemeente niemand geageerd.

Naast acht dagen in de zomerperiode gaat het om vier dagen rond Koninginnedag. Geïnteresseerde exploitanten kunnen hierop inschrijven. In de begroting is een bedrag opgenomen ter compensatie van de parkeergelden die de gemeente misloopt. Volgens de exploitant hoort een kermis in een binnenstad thuis.

Hij stelt dat de parkeergelegenheid in de omgeving voldoende is dankzij de parkeergarage onder de Markt. De winkeliers houden echter allemaal hun reden om de kermis te verfoeien.

De Aldi mist de parkeerplaatsen voor de deur, bij het reisbureau kunnen ze hun telefoongesprekken moeilijker voeren en meubelwinkel Huis en Haard vindt zichzelf onvoldoende zichtbaar omdat er een grote vrachtwagen voor de deur staat.

15:18 Gepost door olive | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.