maandag, 02 juli 2007

head smashed in

in het vorige berichtje deed ik er een beetje luchtig over.. vroeger, toen de indianen nog geen andere wapens hadden behalve dan die bekende pijl en boog en die speer. voor dichtbij, en om het een en ander te kunnen snijden, een mes.

toen aten ze ook al bizonvlees, droegen ze bontjassen van bizonhuid...

hoe deden ze dat?

nou, je hebt een vlakte, en een ravijn, een afgrond zeg maar, en dáár niet ver vandaan richt je je tentenkamp op.

dan heb je zo nu en dan een kudde die komt grazen op de hoge vlakte... die kudde leid je, vermomd als bizon langzaam in de richting van de afgrond.... daar gaan maanden werk in zitten, de kudde moet van ver komen.

als de kudde de afgrond op een halve kilometer genaderd is, komen je vrienden met de huid van de roofdieren er ook bij, zij springen tevoorschijn achter de kudde die op hol slaat, de dieren rennen en rennen....

als de voorste de afgrond heeft bereikt wil hij (of zij) stoppen... het is te laat, de rest van de kudde heeft de leidende beesten blindelings gevolgd, op korte afstand... zij duwen de voorste over de rand en rennen er zelf ook in.

ze vallen tientallen meters naar beneden, hun koppen slaan op de rotsen kapot...

als alle bizons gevallen zijn, sommige hebben nog aansporing nodig....(volgens het geloof van de indianen geven ontsnapte dieren het gegeven door aan andere dieren, dan is er geen jachtveld meer) dan begint beneden het ontleden van de dieren, hun huiden, hun hoorns, maar vooral hun vlees wordt zorgvuldig van de botten gesneden en ingemaakt voor later of meteen bereid voor een feestmaal.

indianen hebben zo duizenden jaren gejaagd en gegeten...

als er zo'n 150 jaar geleden niet een of andere blanke met een geweer was gekomen hadden ze dat nu nog gedaan.

de plaats heet, vertaald uit het indiaans, "head smashed in", het was een buffalo-jump. en hij heette zo omdat bij de val de koppen van de bisons volledig werden ingedrukt.

head-smashed-in

 

en dat het nu niet meer gebeurt? dát is nou vooruitgang....

tegenwoordig hebben indianen weer wat te doen in het eens wilde westen, in hun reservaten gelden hun wetten, en die wetten maken het mogelijk dat er gegokt kan worden... dus bouwen ze nu casino's.

animbuf2

00:33 Gepost door olive | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.