vrijdag, 18 mei 2007

beschermer

ganeshaGanesha (ook wel Ganesh of Ganapati Tantra) is de hindoestaanse godheid met het olifantenhoofd. Hij is de god van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen. Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati. Hij rijdt op een muis of een rat.

Al toen Ganesh nog zeer jong was, wou hij met rust gelaten worden en het liefst was hij alleen. Om die reden en omdat Shiva oorlog ging voeren, had Shiva de kans niet om zijn zoon goed te leren kennen. Na jaren te hebben gestreden keert Shiva terug naar Parvati (zijn vrouw) en Ganesh (zijn zoon). Als hij thuiskomt ziet hij een indringer, en omdat hij zo temperamentvol is, onthoofdt hij de indringer meteen.

Maar het was al te laat toen hij zag dat die indringer eigenlijk zijn eigen zoon was, die hij op het eerste zicht niet had herkend omdat hij hem nog maar zo weinig had gezien. Shiva beval zijn dienaren om op zoek te gaan naar het eerste het beste levende wezen dat men tegen zou komen en ze keerden terug met de afgehakte kop van een olifant. Shiva bevestigde de olifantenkop op het levenloze lichaam van zijn zoon die terug tot leven komt en de geschiedenis zou ingaan als de halfgod met de olifantenkop.

Ganesh wordt meestal afgebeeld met een dikke, blote buik, een roos-oranje huid, een rat aan zijn voeten en natuurlijk een olifantenkop. De rat (die opvallend klein is) is zijn persoonlijk vervoersmiddel. Soms heeft hij tussen zijn ogen (boven zijn slurf) een symbool dat op een "3" gelijkt, het symbool voor Om of Aum: de klank (vibratie) waaruit het heelal is ontstaan.

Ganesh zou de Mahabharata hebben opgeschreven. Een beeld van hem staat vaak op splitsingen van wegen in Indië zodat hij de reizigers kan helpen als ze een keuze moeten maken en een nieuwe weg inslaan. Ganesh staat altijd aan het begin van iets, een eerste impuls.

Historisch-kritisch benaderd is Ganesha is afgeleid van de vergoddelijking van de stamleider in lang vervlogen tijden. Het hoofd en de slurf van een olifant, geplaatst op een romp, staat voor een samenleving van strijders geleid door een stevig gebouwde stamleider. Toen dat eeuwenoude gebruik van de verering van het groepsleiderschap in de Paoranische periode tot een cultus werd omgevormd, aanvaardde men het idee dat de groepsleider de leider van het hele universum was.

 

20:19 Gepost door olive | Commentaren (2)

Commentaren

prachtig hier te mogen lezen
groetjes en tot ziens

Gepost door: hartendame2 | vrijdag, 18 mei 2007

spam met een reactie als:"prettig hier te lezen" zonder verder inhoudelijk commentaar, maar wel met het achterlaten van een url naar je webadres, maak je je schuldig aan spam.
want wat is het verschil tussen een site met blote vrouwen en een site met gedichten? als we ze nodig hebben dan vinden we ze wel.

Gepost door: Han | zaterdag, 19 mei 2007

De commentaren zijn gesloten.