zaterdag, 28 april 2007

milieu

googlezwart

 

Google op zwart: stroom voor 220 huishoudens.

De milieumanie heeft internet bereikt. Websites die in plaats van een witte achtergrond zwart gebruiken, besparen stroom. Een beetje maar per computer, maar daarvan staan er inmiddels zeshonderd miljoen in de wereld. Een compleet witte webpagina verbruikt op een beeldbuis 74 watt per uur, een compleet zwarte 58 watt, heeft Amerikaan Mark Ontkush uitgerekend.

Als Google in plaats van wit, zwart als achtergrond zou kiezen, zou dat volgens Ontkush jaarlijks 750 megawattuur schelen. Ter vergelijk: dat is het stroomverbruik van circa 220 Nederlandse huishoudens. De berekening geldt alleen voor beeldbuizen, niet voor platte schermen. Beeldbuizen moeten de kleur wit aanmaken, ten koste van extra stroom.

Platte schermen gebruiken voor elke kleur even veel stroom. Volgens Ontkush bestaat zeker een kwart van de computerschermen in de wereld - 150 miljoen schermen - nog uit beeldbuizen.

Google is desondanks nog altijd wit, dus hebben internetters van Jabago zelf maar een zwarte versie gemaakt. Ook is daar een 'blackify-knopje' voorhanden, waarmee in het vervolg elke website zwart gemaakt kan worden. Op de site van Ontkush zijn andere internetters al aan de haal gegaan met het onderzoekje. Die stellen nu een standaardpalet milieuvriendelijke kleuren voor, die iedere websitemaker kan gebruiken. Door de bank genomen geldt dat donkere kleuren op een beeldbuis minder energie kosten dan lichte.

Na zwart gelden ook blauw en bordeauxrood als zuinige kleuren. Paars en geel zijn stroomvreters. Een website met vijf energiezuinige basiskleuren (zie de kleuren van de Googleletters links) en wit als accentkleur kost 64 watt, vijf watt meer dan een compleet zwarte site met witte tekst. Goedkoper is het om beeldbuisschermen gewoon te vervangen door lcd-exemplaren van hetzelfde formaat; een buisscherm van 17 inch verbruikt 84 watt, een lcd-scherm van dezelfde maat 35 watt.

11:34 Gepost door olive | Commentaren (1)

Commentaren

Han zegt: HOAX!

Gepost door: Han | zaterdag, 28 april 2007

De commentaren zijn gesloten.