donderdag, 22 februari 2007

22 februari...

In Nijmegen is donderdagochtend het bombardement van 22 februari 1944 herdacht. Amerikaanse vliegtuigen bombardeerden die dag bij vergissing de binnenstad van Nijmegen. Bij de herdenking was voor de tweede keer een Amerikaanse delegatie aanwezig.

De vliegtuigen waren op weg naar Duitse doelwitten, maar lieten hun bommen per ongeluk al los boven Nijmegen. Ongeveer achthonderd mensen kwamen om het leven. Tijdens de herdenking namen de aanwezigen, onder wie burgemeester Thom de Graaf, twee minuten stilte in acht. Er werden kransen gelegd bij een monument dat aan het bombardement herinnert.

Het bombardement is onderwerp geweest van uitvoerig onderzoek. In 2005 kwam defintief vast te staan dat de Amerikaanse vliegtuigbemanningen zich in hun doelwit hadden vergist.

monument2202

Op het Raadhuishof in Nijmegen staat deze ijzeren schommel. Achter een hek op een ovaalvormig grasveldje. Het is een schommel waar geen kind meer op kan schommelen. Hier stond in de oorlog een kleuterschool. Op 22 februari 1944 vielen er bommen op Nijmegen. Bijna het hele centrum van de stad werd verwoest; 763 mensen vonden de dood. Daar waren 24 kleuters bij. De lege schommel is een herinnering aan deze kinderen en aan alle doden van dit verschrikkelijke bombardement.

 

 

14:42 Gepost door olive | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.