dinsdag, 25 april 2006

merlijn

In Duitsland noemen ze het een Kultkneipe, een cultcafé. En dat is het ook: café Merlyn in Grafwegen, net over de grens in Duitsland. Het broeinest van cultuur en aangenaam toeven is jarig en viert het met een kunstmarkt.

 

Het is een echt grensgeval, café Merlyn in Grafwegen, een Nederlandse enclave in Duitsland. Het ligt op een steenworp afstand van Nederland. Een bijzonder café, zo zelfs dat er alleen een Duits woord voor is om het op een viltje te zetten: een Kultkneipe, een cultcafé, waar kunst, muziek en aangenaam vertoeven het uithangbord zijn. Een oase in het groen van het Reichswald, voor cultuur en natuurliefhebbers. „Hier kun je van twee kanten de zaak bekijken: kritisch zijn tegenover Duitsland maar ook Nederland.“

 

Hendrik Jan Janssen begon tien jaar geleden met het café en in die jaren heeft Merlyn een bijzondere naam gekregen onder mensen die net als Hendrik Jan eigenzinnig zijn, behoefte hebben aan een ongedwongen sfeer en behept zijn met een sterke vrijheidsdrang. „Zo moeten kunstenaars ook zijn.“ Zelf is hij een uitstekend illustrator, zoals hij zichzelf omschrijft. Naast het schenken van versnaperingen geeft hij ook schilderles en is hij de grote promotor van volksmuziek met een eigen programma met optredens. „Van Hongaars tot Iers.“ Merlyn was met name de bron van de opmars van de Ierse muziek, waar Hendrik Jan zelf gek op is. Muziek en kunst: dus moest het cadeautje bij het tienjarig jubileum natuurlijk ook iets met kunst zijn. Het wordt een bijzondere kunstmarkt op zondag 21 mei. „Misschien moeten we er een andere naam voor vinden, we zijn van plan om een stuk of veertig kramen rondom Merlyn neer te zetten waarop kunstenaars hun werk te koop aanbieden.

Hendrik Jan krijgt daarbij hulp van de kunstenaars Marleen Velthorst (fotografie en kleding) uit Ooij en Gerrit Janssen (metaal) uit Groesbeek. Marleen kookt sinds enige tijd met veel succes elke vrijdag een vegetarische 3-gangenmenu (14,95 euro) bij Merlyn. Marleen en Gerrit hebben vorig jaar met succes bij Oortjeshekken een kunstmarkt georganiseerd. De drie zullen kunstenaars benaderen om mee te doen en ook andere kunstenaars kunnen zich bij Merlyn melden (0623797608). „De mensen willen in mei naar buiten. Wij laten ze dartelen tussen de kunst“, aldus Marleen.

13:45 Gepost door olive | Commentaren (1)

Commentaren

mooi Leuk om te zien,echt waar..

Gepost door: De Astroloog | dinsdag, 25 april 2006

De commentaren zijn gesloten.