donderdag, 23 maart 2006

hc

Een conducteur is een functionaris op de trein bij personenvervoerders op het spoor, of in de tram. In België wordt een conducteur ook treinbegeleider genoemd.

NS Reizigers

Bij NS Reizigers is de dienstoudste conducteur, eigenlijk hoofdconducteur (hc), de chef van de trein (ctr). De conducteur is dus eigenlijk de baas op de trein. Hij of zij heeft de taak om vervoerbewijzen te controleren, het uitschrijven van een wettelijke boete (35 euro) plus de ritprijs voor zwartrijders (vroeger het verkopen van een kaartje tegen treintarief) en eventueel het uitschrijven van een Uitstel van Betaling (UvB).

Verder is de hoofdconducteur belast met het handhaven van de orde, rust en veiligheid in de trein. Daarom is de hoofdconducteur ook een door Justitie beëdigd Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Daardoor kan een hoofdconducteur ook bekeuringen uitdelen, zoals die voor het niet hebben van een vervoersbewijs, maar ook andere boetes, en niet meewerkende reizigers overdragen aan de politie.

Bij het vertrek van stations geeft de hoofdconducteur met een fluitsignaal aan de reizigers aan dat er niet meer in- of uitgestapt mag worden en de deuren worden gesloten. Daarna worden de deuren met een driehoekssleutel gesloten. Het vertrekbevel aan de machinist wordt gegeven door het zwaaien met de vertrekstaf (zie foto), het zwaaien met de groene lamp of bij vaste treincombinaties (treinstellen) door het indrukken van een knop. De conducteur voorkomt hierbij dat mensen beklemd raken tussen de deuren van de trein en hierdoor meegesleept worden. De hoofdconducteur roept de aansluitingen om op de knooppuntstations. Overige stationnementen worden door de machinist omgeroepen.

De conducteur heeft in steeds minder materieelsoorten een eigen plek in de trein. In de meeste typen is die eigen plek er niet en dient de conducteur plaats te nemen in een machinistencabine achterop de trein of een plaatsje te zoeken tussen de reizigers.

De NS-conducteur had in 2003 een blauw-lichtgeel pak aan. In de loop van 2004 is er een nieuw uniform geïntroduceerd en is de conducteur in een donkerblauw driedelig pak met rode accenten de trein op gegaan. In 2002 had de NS 2931 hoofdconducteurs in dienst.

10:46 Gepost door olive | Commentaren (2)

Commentaren

Ik vind dat we... nu wel héél erg DOORSLAAN..... (maar ja, dit woord mag ik natuurlijk ook niet meer gebruiken, want daar zit iets agressiefs in.... SLAAN, neu dat mag niet, dus dat woord ook maar verbannen.) :-))

Gepost door: Tod | vrijdag, 31 maart 2006

En weer.... was de duffigheid heel erg... Olive, HELLUP!!!!
De vorige posting sloeg natuurlijk op de Negerzoenen en niet op de NS. (oeps, oeps, oeps.)

Gepost door: Tod | vrijdag, 31 maart 2006

De commentaren zijn gesloten.