maandag, 23 januari 2006

ze kunnen uit het vet!

Het Friese dorpje Haulerwijk heeft de primeur van de eerste schaatswedstrijd op natuurijs in Nederland dit jaar.

De zogenoemde kortebaanwedstrijd is dinsdag om 13.00 uur en alleen voor mannen, zo liet voorzitter Klaas Visser van IJsclub Nooitgedagt uit het dorp maandag weten.

In Haulerwijk heeft de ijsclub zes centimeter water op de ijsbaan annex parkeerterrein in het dorp staan. In de nacht van zondag op maandag is daarvan al drie centimeter bevroren. Het is een beetje een gokje, maar als de laatste drie centimeter ook dichtvriest moet het kunnen'', aldus Visser.

Kortebaanrijden is vooral in Friesland populair. De wedstrijden bestaan uit duels van een tegen een over een sprint van 160 meter op een rechte baan. De winnaar gaat door, de verliezer valt af. Er wordt net zolang geschaatst tot er een eindwinnaar overblijft.

Visser verwacht 25 á dertig amateurrijders op het ijs. Zoals het nu lijkt troeft Nooitgedagt daarmee de ijsclubs in Tijnje, Nijelamer en Uilesprong af. Ook die verenigingen willen bij vorst altijd graag de eerste schaatswedstrijd organiseren.

 

De vrouwen krijgen woensdag de kans om voor de eerste maal het ijs te betreden. In Steggerda organiseert IJsclub Vooruitgang om 13.30 uur een kortebaanwedstrijd over 140 meter, zo liet voorzitter Roelof Bosma maandag weten.

14:25 Gepost door olive | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.