dinsdag, 29 november 2005

er is meer tussen hemel..... en hemel?

Het bestaan van een voorgeborchte van de hemel waar de zielen van ongedoopt gestorven kinderen zouden verblijven (limbus), staat in de Rooms-Katholieke Kerk op de helling. De internationale theologische commissie van het Vaticaan, sinds maandag bijeen, heeft aangekondigd dat ze werkt aan een ontwerptekst over het gevoelige onderwerp.Volgens de rooms-katholieke traditie gaan de zielen van kinderen die voor of na de geboorte overleden zijn zonder de doop te hebben ontvangen, niet direct naar de hemel, omdat ze niet door de doop van de erfzonde zijn gereinigd. Ze horen ook niet in de hel thuis, omdat ze geen kwaad hebben bedreven. Daarom gaat de traditie ervan uit dat ze in een voorgeborchte verblijven.

Het afscheid van de limbus zal echter nog wel wat voeten in de aarde hebben. De theologen staan voor de taak het bestaan van het voorgeborchte in twijfel te trekken zonder af te doen aan de betekenis van de doop voor het eeuwig heil.
Kardinaal Joseph Ratzinger, de huidige paus Benedictus XVI, verklaarde in 1984, toen hij voorzitter van de theologische commissie was, op persoonlijke titel dat hij wel voelde voor afschaffing van de ,,hypothese'' van het bestaan van de limbus.

De Katechismus van de RK-Kerk spreekt overigens niet over zo'n voorgeborchte. Die stelt dat de kerk ongedoopt gestorven kinderen enkel aan de ,,barmhartigheid van God'' kan toevertrouwen en dat ze de hoop mag koesteren dat ook voor hen een ,,weg ten heil'' bestaat.

hoe komt het toch dat olive niks heeft met "geloven"...

14:35 Gepost door olive | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.