donderdag, 03 november 2005

de paden op...

Op zaterdag 5 november wordt de Natuurwerkdag voor het vijfde jaar georganiseerd. Op meer dan 250 mooie plekken in heel Nederland gaan circa 10.000 mensen tegelijk aan de slag. Onder professionele begeleiding kan iedereen meehelpen met onderhoudswerkzaamheden in de natuur zoals struiken snoeien, heide plaggen, gras hooien, wilgen knotten en broeihopen voor slangen aanleggen.

Op meer dan 100 gezinslocaties kunnen ouders en kinderen meehelpen met takken opruimen en kruiwagens volladen en zijn er speciale kinderactiviteiten, zoals het bouwen van nestkastjes. Hier is extra begeleiding aanwezig. Op circa 65 jongerenlocaties (voor jongeren tussen 12 en 20 jaar) wordt gezorgd voor 'stoere' werkzaamheden zoals het vellen van grotere bomen, trilveen maaien en riet hooien. Op de zogenaamde stadslocaties kan men in of dichtbij de stad aan het werk.

In vijf jaar tijd is de Natuurwerkdag uitgegroeid tot een grote nationale werkdag. In 2001 waren er nog maar 80 werkplekken; dit jaar kan men op een van de 250 locaties terecht. Naast het aantal vrijwilligers groeit ook de betrokkenheid van provincies, gemeenten en bedrijven. Gemeenten treden ook zelf als initiator op en in het kader van maatschappelijk ondernemen draagt het bedrijfsleven haar steentje bij.

Meedoen aan de Natuurwerkdag kan tot een onvergetelijke ervaring leiden. Met de laarzen ver in de modder wegzakken, tussen takkenbossen vuil worden, plaggen met zweet op het voorhoofd.. het maakt allemaal niet uit. Lekker samen in de buitenlucht bezig zijn en direct resultaat zien maakt alles weer goed. Er zijn heel wat mensen op deze manier hun hart aan natuur en landschap kwijtgeraakt!

12:57 Gepost door olive | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.