woensdag, 05 oktober 2005

glad

De man van morgen is een gladde man. Lichaamshaar wordt taboe, voorspelt de Nijmeegse hoogleraar visuele cultuur Anneke Smelik.

Mannen, maak de borst maar kaal. De toekomst is onbehaard. Uitgroei in de nek, vacht op de schouders, plukjes op de hand, toefjes in de oksel: het kan morgen niet meer.
De nieuwe man is een gladde man. Je ziet hem nu al in de reclame en in de film, waar hij met jongensachtige bast in de zon ligt, motor rijdt of een schurk mores leert. Soms heeft hij een stoppelbaardje dat dan weer wel, want dat is macho maar verder glanst hij o zo aaibaar.

Volgens Anneke Smelik, hoogleraar visuele cultuur aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, is het lichaamshaar op zijn retour. Al een halve eeuw. "Na de oorlog begonnen vrouwen oksels en benen te scheren. Nu krijgt het ook vat op de man. Lichaamshaar wordt langzaam taboe."Smelik bestudeert film en digitale media. Ze kijkt beroepshalve naar sciencefictionfilms. Daardoor weet ze alles over cyborgs. Dat zijn wezens, half mens half machine, die één groot voordeel hebben boven gewone stervelingen: ze hebben een lichaam dat hen nooit in de steek laat.

Cyborgs, of ze nu Arnold Schwarzenegger heten of Keanu Reeves of Jude Law, zijn zonder uitzondering gladde jongens. Waardoor hun gewelfde borstkas, strakke buik en andere welgevormde lichaamspartijen nóg beter uitkomen.Volgens Smelik zijn de cyborgs geen vrijblijvende fantasie van de mens. We verzinnen ze omdat we zelf ook graag zo willen zijn. We dromen van een perfect lichaam en liefst ook een stel razendsnelle hersens, want sommige van die mensmachines denken als computers.

"In zekere zin zijn we dat ideaalbeeld al aan het worden", zegt Smelik. "In tijdschriften en op tv, in de mode en de sport kom je steeds meer volmaakte, onbehaarde mensen tegen."
De sterk toenemende vraag naar fitness en plastische chirurgie zijn symptomen van dezelfde ontwikkeling: we gaan voor niets minder dan de maakbaarheid van het lichaam. "Cyborgs, dat zijn we zelf, althans in het diepst van ons verlangen. Altijd jong en strak, met een lijf dat niet meer rimpelt en lekt."

Smelik: "Ook de toenemende implantatie van apparaten in het menselijk lichaam, in ogen, oren, heupen en hart, wijst in die richting: we worden meer machine en minder aap." Met het ontharingsideaal nemen we een voorschot op de evolutie, aldus de hoogleraar. Want eigenlijk zijn we al millennia bezig onze vacht te verliezen

12:29 Gepost door olive | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.