vrijdag, 30 september 2005

dialect (?)

Enige tijd geleden werd aan de lezers van De Gelderlander gevraagd wat volgens hen het mooiste Gelderse dialectwoord is. Maar volgens deskundigen is de winnaar helemaal geen dialect.

"Huulbessem? O nee, hè!"
Charlotte Giesbers begint te lachen als ze hoort dat de 'huilbezem' het meest genoemde favoriete Gelderse dialectwoord is. "Het is een flauwekulwoord. Echt waar. Niemand zegt huulbessem tegen een stofzuiger."

Charlotte Giesbers heeft recht van spreken. Ze is verbonden aan de letterenfaculteit van de Radboud Universiteit in Nijmegen en schrijft momenteel het woordenboek van de Gelderse dialecten van het Rivierengebied. Deel 1 moet eind van dit jaar uitkomen. Daarnaast is ze geboren en getogen in Groesbeek, volgens veel inzenders de plaats waar huulbessem het licht zag. "Ik heb het daar nooit horen gebruiken."

Ook Lex Schaars van het Staringinstituut in Doetinchem, maker van het woordenboek van Achterhoekse en Liemerse dialecten, wijst 'huulbessem' af als dialectwoord. "Ik ken het niet als zodanig." Beiden vergelijken huulbessem met woorden als 'lulpiep' of 'luliezer' voor telefoon of 'tietenschroeier' voor accordeon. "Leuk bedacht, maar geen dialect. Ik denk dat dergelijke woorden vaak gebruikt worden om dialect juist belachelijk te maken."

Toch noemen 26 lezers 'huulbessem' of varianten daarop als het mooiste Gelderse dialectwoord. Een inzender schrijft dat 'huulbessem' in de jaren zestig in zwang was in de Nijmeegse wijk Hatert. Een andere weet nog dat het door ouderen in de Liemers gebruikt werd. 'Huulbessem' is gehoord in Doesburg, Huissen en Lobith, maar vooral in en om Groesbeek.

19:56 Gepost door olive | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.