maandag, 05 september 2005

strijd om de schoonste kilometer...

Nijmegen is niet alleen een van de oudste steden van Nederland, maar ook een van de schoonste. Tenminste, dat vindt de wedstrijdjury van het NCRV-programma Tegen de klok, die de afgelopen weken negen gemeenten om de titel liet strijden.

Het duurt negentig jaar voordat een papatbakje is vergaan, waarschuwen de programmamakers op hun website. En vijftig jaar voor een blikje. Hoe dat is getest, staat er niet bij, maar het idee is duidelijk. Rondslingerend afval ontsiert de omgeving, vervuilt het grondwater en de bodem en geeft mensen een onveilig gevoel, weet Tegen de Klok.
Het was de afgelopen zeven weken aan de negen deelnemers, Waalre, Lelystad, Roerdalen, Leeuwarden, Renkum, Leiden, Spijkenisse, Nijmegen en Venlo, om het goede voorbeeld te geven. Om de stedenstrijd te winnen moesten ze één vierkante kilometer in hun gemeente brandschoon zien te houden. En niet door de gemeentereiniging er 24 uur per dag rond te laten toeren, maar met het inschakelen van bewoners, sportclubs, bedrijven en scholen.
Nijmegen had het zichzelf niet makkelijk gemaakt door zijn vierkante kilometer nette buitenwijk te kiezen. De wedstrijdjury roemde de extra moeilijkheidsgraad die de gemeente zich had opgelegd met de keuze van de plek. De stad mag zich nu een jaar lang 'schoonste gemeente van Nederland' noemen. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) reikte de prijs, een kunstwerk, zaterdagavond uit.

De uitreiking was meteen de start van de landelijke actieweek van de Stichting NederlandSchoon. Dit jaar heeft de week het thema 'Dans Nederland Schoon'. Op dansscholen in het hele land wordt op speciale borstelschoenen een 'Schoondans' opgevoerd. En tijdens de landelijke campagne ("Met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak") plaatst NederlandSchoon meer blauwgroene afvalbakken bij winkelcentra en benzinepompen.

Aan Nijmegen intussen een jaar lang de taak om de eer hoog te houden. Hoewel, wat achteloos weggegooid afval kan een enkele keer ook zijn voordelen hebben. Want een van de meest informatieve archeologische bronnnen over de leefwijze in het Romeinse Noviomagus van 2000 jaar geleden was, inderdaad, een oeroude afvalput.

jaha, olive weet waar dat patatbakje is gebleven.... op haar auto, patat speciaal met pindasaus én mayo....

11:35 Gepost door olive | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.