zaterdag, 03 september 2005

het ware drama van de bounty

In 1789, ruim tweehonderd jaar geleden, kaapten muiters HMS Bounty. Hoofdrolspelers in dit beroemde zeemansdrama zijn bullebak kapitein Bligh en zijn beledigde beschermeling Fletcher Christian, de leider van de muiterij.
In de loop der tijd zijn hierover talloze boeken en films verschenen. Inmiddels hebben de kemphanen Bligh en Christian welhaast mythische proporties aangenomen. Maar wat leidde nu werkelijk tot de muiterij op de Bounty? Aan de hand van nieuwe feiten en met veel gevoel voor menselijke verhoudingen brengt oud-journalist Paul van der Put de drijfveren van de muiters in beeld.

Dan volgt hij hun spoor verder, naar een bijna onzichtbaar eilandje in de Stille Zuidzee: Pitcairn. Hier wisten de kapers en hun meegenomen Tahitiaanse vrouwen zich jarenlang verborgen te houden voor de lange arm van de Britse justitie. Eeuwenlang leefden hun nakomelingen er in volstrekt isolement. Maar de afgelopen decennia trokken velen weg naar de bewoonde wereld, naar Nieuw-Zeeland en Australië, een kleine gemeenschap van zo'n veertig mensen achterlatend.

De laatste tijd doen er vreemde en schokkende geruchten de ronde over de Pitcairners. Op het eilandje zouden dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. De Nieuw-Zeelandse justitie heeft er inmiddels een zaak van gemaakt...

uitgegeven bij uitgeverij walburg, ISBN 90.5730.384.1

11:57 Gepost door olive | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.