donderdag, 01 september 2005

de laatste...

Frankrijk neemt na bijna honderd jaar afscheid van een van zijn nationale symbolen, de gevleugelde Gallische helm op het blauwe sigarettenpakje. Het laatste pakje zware Gauloises verliet woensdag de fabriek in Lille in het noorden van het land.

In Frankrijk is definitief het doek gevallen voor de productie van de zware Gauloises- en Gitanes-sigaretten. Het Frans-Spaanse moederbedrijf Altadis heeft besloten de productie over te hevelen naar Alicante in Spanje. Altadis doet dit omdat de consumptie van sigaretten met donkere tabak vooral in Frankrijk hard naar beneden gaat.

Gauloises is bijna honderd jaar voor veel Fransen een begrip geweest. Franse soldaten in de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog rookten het merk, net als beroemdheden zoals Jean-Paul Sartre en Pablo Picasso. Het merk had de lijfspreuk 'Liberté toujours'.De filterloze Gauloises kwam in 1910 op de markt. In eerste instantie heette het merk Hongroises, Hongaren. Deze naam werd echter gauw vervangen door het meer patriottisch klinkende Gauloises, een referentie aan het krijgshaftige verleden van het Franse volk. In 1927 kwam Gitanes op de markt.
De sigaret is gemaakt van donkere tabak afkomstig uit Frankrijk, Turkije en Syrië. De filterversie verscheen in 1950. De lichtere versie 'Gauloises Blondes' wordt nog wel gemaakt in Frankrijk.

15:22 Gepost door olive | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.