donderdag, 17 maart 2005

boeken in het wild

vanmorgen leerde ik het begrip bookcrossing kennen...

BookCrossing is een initiatief van en voor enthousiaste lezers uit de hele wereld. Boeken worden "in het wild" achtergelaten, zodat anderen ze kunnen lezen. www.BookCrossing.com is de website die dit alles mogelijk maakt.

Sinds maart 2001 bestaat het. Realisatie van de site: 17.04.2001. Tijdens de eerste 11 maanden kwamen er ongeveer 100 nieuwe leden per maand bij. In maart 2002 verscheen er een artikel over BookCrossing in "Book-Magazine", wat meteen de aandacht van de media trok... met als resultaat, dat er nu per dag zo'n 200-tal nieuwe leden zich aanmelden.

BookCrossing is over de hele wereld verspreid. Natuurlijk komen de meeste leden uit Amerika, maar ook in Europa worden het er steeds meer. Boeken kennen immers geen grenzen. (Ten opzichte van Nederland (ca. 1923 leden) is België (ca. 140 leden) tot nog toe slecht vertegenwoordigd.)

BookCrossers registreren hun boeken op de site bookcrossing.com zodat ieder boek een uniek nummer (BCID) krijgt. Dit nummer wordt samen met een paar instructies op het boek geplakt. Iemand die zo'n boek vindt, kan dan aan de hand van het BCID op de site nakijken, vanwaar het komt, wie het allemaal gelezen heeft en zelf een "journal entry" schrijven, zodat anderen weten, dat het boek in goede handen is. Als de vinder het boek gelezen heeft, laat hij het weer vrij, bijvoorbeeld in een café, in een treincoupé of waar dan ook, zolang anderen het maar kunnen vinden.

13:09 Gepost door olive | Commentaren (3)

Commentaren

Ik weet niet voor de anderen ... maar "deze" Belg is nogal "hebberig" als het op boeken aankomt !

Achterlaten ? Wie weet wie ze vindt !

Gepost door: ms | donderdag, 17 maart 2005

vondelingen alleen de boeken die je echt kwíjt wilt natuurlijk! ik doe eigenlijk ook nooit afstand van mijn boeken

Gepost door: olive | donderdag, 17 maart 2005

wie weet wie ze vindt ??? Dat is natuurlijk een groot vraagteken. Maar het gaat er gewoon om dat je liever andere mensen de mogelijkheid geeft je boeken ook nog eens te lezen i.p.v. dat ze jaren lang op een boekenrek of misschien zelfs in kartons op zolder liggen. Eens je ze hebt vrijgelaten zie je ze niet meer terug en de rest zie je dan wel (of ook niet).

Natuurlijk laat je niet je allermooiste en duurste boeken vrij maar dan zijn er nog genoeg. Aangezien ik veel lees koop ik ook veel boeken aan lagere prijs. De meeste boeken lees ik maar één keer. Dat is ook nog een reden waarom ik eigenlijk nooit veel geld aan een boek geef.
Het idee vind ik alleszins heel goed !

Gepost door: sunnysideup247 | vrijdag, 08 april 2005

De commentaren zijn gesloten.