donderdag, 10 maart 2005

liefhebben nogmaals

,,Liefde is net als een blinde darm: een nutteloos overblijfsel uit een ver verleden. Voor je welbevinden en gezondheid kun je wellicht net zo goed een huisdier nemen.''

Dat stelt bijzonder hoogleraar klinische gezondheidspsychologie prof. dr. A. Vingerhoets van de Universiteit van Tilburg (UvT). Vingerhoets schreef samen met promovenda M. van Tilburg het boek De Ondraaglijke lichtheid van liefde. Daarvan staat deze week een voorpublicatie deze week in Univers, het weekblad van de UvT.
Volgens de professor had ware liefde nut in een ver verleden, toen het voor vrouwen belangrijk was dat een vaste partner hen beschermde tegen het onveilige leven op de savannes. Tegenwoordig kunnen vrouwen zich makkelijk alleen redden en heeft liefde dus geen zin meer, aldus Vingerhoets.

,,Als iemand tegen je zegt: ik hou van jou, is de kans statistisch gezien behoorlijk groot dat je door hem mishandeld zult worden. Daarom is een huisdier nemen wellicht beter. Liefde biedt in elk geval geen enkele garantie op levensgeluk'', aldus de 51-jarige professor. ,,Het zou me niet verbazen als liefde in de verre toekomst helemaal verdwijnt. Maar de lust zal wel altijd blijven: we moeten ons immers voortplanten.''Vingerhoets vindt ook dat er te moeilijk wordt gedaan over polygamie, het huwelijk van man met meer vrouwen. ,,Polygamie kan het dilemma kind of carrière voor vrouwen oplossen. De moderne vrouw rent op en neer tussen baan, kind, huishouden en partner. Als er meer vrouwen in een huwelijk zijn, kunnen ze die problemen gezamenlijk opvangen. Dat bespaart de overheid veel geld aan kinderopvang.''
De Ondraaglijke lichtheid van liefde is het twaalfde boek dat Vingerhoets alleen of met hulp van anderen heeft geschreven. Ook publiceerde de hoogleraar honderden wetenschappelijke artikelen. Veel van zijn publicaties zijn opmerkelijk. Zo verzet Vingerhoets zich tegen de algemene opvatting dat vakantiereizen leuk zijn en heeft hij afwijkende opvattingen op opvoeding.Vingerhoets is al jaren bekend als een autoriteit op het gebied van huilen. De Tilburgse professor houdt zich op wetenschappelijk gebied vooral bezig met stress, emoties en de kwaliteit van leven.

hm, zeker slechte ervaringen... heel bijzonder zo'n bijzonder hoogleraar

10:46 Gepost door olive | Commentaren (5)

Commentaren

** Zo een geleerd man zal het wel beter weten als wij.
Maar ik volhard in de domheid.

Gepost door: ms | donderdag, 10 maart 2005

hear hear ik doe van harte mee!

Gepost door: olive | donderdag, 10 maart 2005

Thuis Nu moet ie het alleen thuis nog weten te verkopen.........

Gepost door: Han | donderdag, 10 maart 2005

bovendien schreef hij het boek mét een promovenda.... zou er iets "moois" zijn ontstaan tijdens het schrijven? en gaan ze dat thuis dan weer niet begrijpen?

Gepost door: Han | donderdag, 10 maart 2005

Gewoon boek eens lezen... Als ik een boek moet recenseren, dan ga ik dat boek lezen. Journalisten hoeven dat tegenwoordig niet meer. Je slaat gewoon willekeurig het boek open, zoekt wat zinnen die prikkelend zijn - ruk ze uit de contekst en we hebben weer een rel.
Het boek is geschreven ter leering ende vermaeck, en er zitten zeker prikkelende stellingen in. Het zet aan tot nadenken, hopelijk.
Gewoon kopen, lezen en genieten.

Gepost door: Ad Vingerhoets | zaterdag, 09 april 2005

De commentaren zijn gesloten.